Med inspiration och guidning vill Världsnaturfonden hjälpa oss att välja råvaror och laga måltider som bidrar till bättre klimat och ökad biologisk mångfald. Man vill med One planet plate ge ett helhetsperspektiv där allt som läggs på tallriken räknas in istället för att märka enskilda råvaror.

Maten är viktigt för oss på flera sätt genom att vi kan bli mätta, få energi och att uppleva gemenskap. Den är också den enskilt största orsaken till utsläpp av växthusgaser och förlust av biologisk mångfald. Utsläppen kommer främst från maskiner i jordbruket och uppfödning av djuren vi äter. Då kan små förändringar i vad vi lägger på tallriken gör stor skillnad för planeten.

Med One Planet plate som måltidsverktyg ska det vara lätt att välja mat som är bra både för klimatet och den biologiska mångfalden.

Vad krävs för att vara en One planet plate-måltid?
  • den ska släppa ut max 0,5 kg CO2e
  • animaliska råvaror ska ha grönt ljus i WWF Kött- och Fiskguide
  • om du äter kött ska det vara Svenskt Sigill naturbeteskött eller KRAV-märkt
  • vegetabiliska råvaror ska ha grönt eller gul ljus i WWF Vegoguide

Mer fakta och recept på One planet plate-måltider hittar du hos WWF.

×